Barion Pixel
katica, sárga-fekete a monitoron
Kulissza

Hogyan születik egy blogcikk?

Ha szövegírót kérsz meg arra, hogy írjon neked posztokat vagy blogcikkeket, érdemes tudnod, hogyan is születik meg egy igazán jó, keresőoptimalizált, azaz SEO szerint megírt blogcikk. Azért tartom fontosnak ezt tisztázni, mert számos fórumon látom, hogy még mindig vannak homályos foltok ezen a területen: sokan nem értik, miért is annyi az annyi, csak azt látják, hogy egy blogcikk – jó esetben – nem olcsó. És hangsúlyozom: jó esetben! Olcsó húsnak ugyanis ilyenkor is híg a leve. Be is bizonyítom.

Hogyan kezd hozzá a szövegíró a blogcikk megírásához?

A magam nevében fogok beszélni, hiszen a kollégákról nem nyilatkozhatok. Nálam az alábbiakra számíthatsz.

Ha én készítettem a kommunikációs stratégiádat és a havi kommunikációs terveidet is, akkor a blogcikkeid témái miatt nem foglak már külön zaklatni, hiszen adottak (a stratégiai és a kommtervek elfogadásával ez egyértelmű). Ha nem kértél tőlem terveket, akkor te fogod megmondani, hogy mikor miről írjak. Ezt a következőképp teheted meg:

  • Megadsz egy témát és néhány instrukciót arra vonatkozóan, hogy mi legyen a cikk fókuszában.
  • Megadod a kulcsszót is (ez lehet rövid vagy hosszú), amelyre fel kell építenem a cikket. Ha nem végeztél vagy végeztettél előtte kulcsszókutatást, arról külön egyeztetünk, hogy biztosan “SEO-pozitív” cikkel örvendeztethesselek meg.
  • Ha vannak favorizált linkjeid, azt is érdemes megadnod, hiszen nincsen blogcikk belső és külső linkek nélkül, amelyek erősítik az anyagodat, illetve amelyekkel segíthetjük az olvasóidat az oldaladon való navigációban. Elég csak arra gondolnod, hogy egy termékeladást ösztönző írásnak egy gombnyomással el kell juttatnia az olvasót a termékhez, ellenkező esetben nem érsz vele célt.

Mit érdemes még megadnod a szövegírónak?

  • Azt is neked kell megmondanod, hogy milyen hosszú cikket szeretnél. Ha olvastad a korábbi Kulissza-bejegyzéseimet, vagy követed a YouTube-csatornámat, tudhatod, hogy az ajánlott minimum hossz 300 szó, ami egy közepes hosszúságnak felel meg.
  • Ha mindezeket megadtad a szövegírónak, akkor már csak egy dolog van hátra: a forrás. Sok szolgáltató külföldi oldalakról inspirálódik vagy külföldi kutatási adatokra hagyatkozik. Ha te is azt szeretnéd, hogy a szövegíród felhasználja a forrásaidat, segítsd őt azzal, hogy megadod neki ehhez is a linkeket. Nem kell aggódnod, egy igazi szövegíró nem fog copy paste-tel operálni. Ha mégis azt tenné, akkor sajnos nem igényes a munkájára és a tiédet sem tiszteli.

Nos, ezek az alapok. Ha nincsenek ennyire konkrét elképzeléseid, akkor sincs persze katasztrófa, hiszen a szövegíróknak gyakran elég csak egy mondat tőled, a kutatást is nyugodtan ránk bízhatod. Ha valami miatt elakadnánk vagy szükségünk lenne még információra, úgyis szólunk. Ez (is) a dolgunk.

Magamra vonatkoztatva legalábbis biztosan így van, és a blogcikk áraimon – bárhogy is legyen – ez nem fog változtatni. Fix összeggel dolgozom, mert így neked is követhetőbb és tervezhetőbb a költségkereted, és nekem sem kell azzal szenvednem, hogy számolgassam a kutatással, információtöltéssel vagy épp fordítással töltött perceket, órákat.

A kicsi gyakorol

Mennyi idő alatt készül el egy blogcikk?

A fentiek ismeretében sejtheted, hogy pontos időtartamot erre nem lehet mondani. Mind attól függ, hogy

  • mennyire volt alapos a briefed (a feladatkiosztásod),
  • mennyi kutatómunkát követel meg a blogcikk,
  • kell-e fordítani hozzá és
  • a szövegírónak kell-e feltöltenie azt az adminfelületre.

Mert hogy ilyet is szoktam vállalni, ha ezzel könnyíthetek a munkádon. De van még valami.

Ki adja a képeket a blogcikkekhez?

A szövegíró munkája – ha szó szerint nézzük – elvileg csak a szövegre korlátozódna. Ha vannak képeid a tartalomhoz, azért nagyon hálás szoktam lenni, de ha nincs, akkor keresek én ingyenesen felhasználható, jogtiszta fotókat. Nekem ez is hozzátartozik a szövegíráshoz, hiszen tartalomgyártóként a képeket is a cikk szerves részének tekintem. Itt már meséltem ennek fontosságáról.

A megfelelő blogcikkhez tartozó képek megtalálása azonban szintén időigényes, tehát ezzel is muszáj kalkulálnunk. Nem beszélve arról, hogy a képeket sem árt feliratozni, ha szeretnéd, címkézni stb., azaz SEO-sítani.

Ha már SEO. Nem feledkezhetünk meg a cikkhez tartozó metaleírásról sem, amelyet a szövegírónak szintén el kell készítenie. (A fenti videóban erről is beszélek.) Ha a te szövegíród nem írna ilyet, feltétlenül jelezd neki! Amikor logót terveztetsz a grafikussal, ő sem adhatja át neked a kész terveket anélkül, hogy ne csatolná hozzá az összes formátumot (vektorosan, vízjelként, tapétaként stb.). Na, a szöveghez a metaleírás is ilyen szorosan kapcsolódik.

Ezek ismeretében akkor mégis mennyi idő alatt készülhet el egy blogcikk?

A saját tapasztalatom az, hogy – A-tól Z-ig – átlagosan 1-1,5 óra, ha otthon vagyok a témában. Ha sokat kell kutatnom, utánaolvasnom és még én is töltöm fel az anyagot az adminfelületre, ez az idő simán lehet 2-2,5 óra is, ha pedig nagyon hosszú anyagot kérsz tőlem, még több. Beláthatod, elég nehéz lenne ezt minden cikknél külön-külön beárazni, ezért én egy átlagos óradíjat veszek alapul – figyelembe véve a piacot is –, és aszerint határozom meg az áraimat. Ezeket itt találod. (A felületeid kezelése más tészta, ott a havi keretösszegeket részesítem előnyben.)

Felületkezelés gyerekmódra

Mi történik a blogcikkel, ha elkészült?

Ha nem én töltöm fel az anyagot, akkor elküldöm neked szíves felhasználásra. Nyugodtan belenyúlhatsz, ha egy-két helyen javítani szeretnél benne, hiszen a cikk a tiéd. Ilyenkor nem kell visszadobnod, szabadon „garázdálkodhatsz” vele. Azért viszont hálás vagyok, ha jelzed, mit változattál rajta: ebből ugyanis én is tanulok.

Legutóbb például az egyik ügyfelem jelzett, hogy bizonyos szavakat, kifejezéseket átírt benne, mert bár valóban ilyen a stílusa, a cikkeiben szeretne most már a teljes szakmaiságra törekedni. A következő anyagait így ennek ismeretében fogom elkészíteni. Ne felejtsd, én az alapján dolgozom, amit mutatsz magadból a felületeiden vagy személyesen. Ha valahová más stílust szeretnél, szólj. Nekem nagyon fontos, hogy a cikked a te szád íze szerint készüljön el.  

Ha pedig felmerülne benned, hogy ezzel becsapod az olvasóidat, olvasd el ezt a cikkemet is megnyugtatásul.

Kérdezz nyugodtan, ha valami még érdekelne ebben a témában. Megtalálsz itt vagy a Facebook-oldalamon is. Ott talán hamarabb elérsz.

(PS: Ezt a cikket, amely már a hosszabb blogcikk kategóriájába esik, és amelyhez nem kellett kutatnom sem, kb. 65 perc alatt írtam meg képek keresgélése, feltöltés, linkelgetések és metaleírás nélkül. Ezek további 1 órát vettek igénybe egy rövid kávészünettel. )

Leave a Reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük