Barion Pixel
konténerek_konténerszemlélet
Főoldal,  Kulissza

Konténerszemlélet – Amikor egy költözés a vállalkozói gondolkodás kifejlesztésében is segít

Bár 2 hónapig alkotói szabadságon vagyok, nem tűntem el teljesen, hiszen az alkotás nem egy szünet nélküli folyamat. Hol flowban van az ember, hol pedig éppen kipiheni a nagy áramlást. Ez utóbbi van nálam éppen ezekben a napokban, és ilyenkor foglalkozom a hétköznapi dolgaimmal is, amilyen jelenleg a költözés. Alkottam is egy új kifejezést: konténerszemlélet. Észrevettem ugyanis egy különleges párhuzamot Rita, a mentoráltam vállalkozása és a mi új életünk kialakítása között.

A konténerszemlélet alapja a rendszerben gondolkozás

Ha régóta követtek, tudjátok, hogy van egy rendszerszemléletű oldalam, ami azt jelenti, hogy nemcsak a napjaim, hanem a családi „projektjeim” is meghatározott keretek közé szerveződnek. Rendszerben gondolkozom és így irányítom a vállalkozásomat, valamint a gyermekeim életét és a saját napjaimat is.

A költözésünket például táblázatba foglaltam, hogy ne felejtsek el semmi teendőt, papírmunkát, beiskoláztatási dokumentumot, ahogy magának a költözésnek a lépéseit, a szükséges anyagokat, a fuvarozó telefonszámát sem.

Ennek értelmében megvan, hogy mely napok a konténeres kikukázásoké, melyek a dobozolásoké, melyek a „hullazsákos” órák és melyek a takarítós, illetve majd a berendezős időszakok.

Rita, a menteem ugyanígy építi a vállalkozását.

Egy vállalkozás felépítéséhez is szükség van konténerszemléletre

Legalább egy évig kísérem Ritát az útján, és az alapok lefektetése (honlapkészítés), valamint a tervezés után (vállalkozói pillérek kialakítása) most – a PDCA-nak, azaz a Plan – Do – Check – Act folyamatnak szinte teljesen megfelelően – egy átnézős, öncsekkolós, konténerezős szakaszban van. Ezt fogja követni a portörlés a berendezkedés előtt.

Mindketten takarítunk tehát: ő azért, hogy ne aprózódjon el a céljai felé haladva és tisztán lássa az útját, én pedig azért, hogy csak azt vigyem magammal az új életünkbe, amire feltétlenül szükségünk van és ami segíti a boldogulásunkat.

Ha ti is éppen mérlegeltek, esetleg elakadtatok, vagy kismilló megvalósítandó terv előtt álltok, vegyétek elő az alábbi konténerszemléletet.

Okmányirodai pillanatkép

A konténerszemlélet lényege

  1. Szelektálás: Válogasd ki, hogy mire van ténylegesen szükséged a vállalkozásodhoz vagy az új élethelyzetedhez.
  2. Konténerezés: Dobálj ki mindent, ami elromlott, nem megjavítható, hátráltat, negatív hatással van rád.
  3. Csekkolás: Ellenőrizd, min kell még módosítanod, mit kell megújítanod, és mi az, ami már most is tökéletes a folyamataidban, az életedben.
  4. Portörlés és takarítás: Készítsd elő az új helyet, az új helyzetet a kezdéshez/kezdésre.
  5. Bepakolás, rendezkedés: Alakítsd ki úgy a rendszered, az irodádat, a lakásodat, az életedet, hogy végre minden a helyére kerüljön.

Érthető, igaz?

Nincs új a nap alatt. A világban minden ugyanúgy működik, és mindennek van egy közös pontja: te, aki benne vagy. Magadat soha ne hagyd ki a tervezésből, sőt csináld úgy, hogy az valóban jó legyen neked.

Mert csak így lesz önazonos, működőképes a vállalkozásod és az életed is, és csak így lesz jó azoknak is, akik melletted vannak.

Ha tetszik a szemlélet, oszd meg másokkal is, és kövess a Facebook-oldalamon érdekességekért, az Instagramon pedig asszociációs ötletekért.

Leave a Reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük